Wat vraagt het werken met meerdere leerjaren van de zelfstandigheid van een kind?

Zelfstandigheid komt niet vanzelf. Het is een groeiproces dat afhankelijk is van de ruimte die kinderen krijgen om uit zichzelf te kunnen handelen. Ook leeftijd speelt een belangrijke rol in de mate van zelfstandigheid. Hoe ouder een kind wordt, des te meer je van zijn zelfstandigheid kan verwachten.

De afgelopen jaren zijn we de kinderen bewuster gaan leren om te plannen, doelgericht te werken en om te gaan met uitgestelde aandacht. De kinderen zijn gegroeid in hun zelfstandigheid en daar mogen ze trots op zijn!

Het combineren van twee leerjaren in een groep zal niet ineens veel meer aan zelfstandigheid van de kinderen vragen dan op dit moment al van hen gevraagd wordt. Omdat we ervoor kiezen om de leerjaren zoveel mogelijk te verbinden, zijn de kinderen het merendeel van de dag gelijktijdig aan het werk. Dit zorgt ervoor dat de leerkracht zijn aandacht kan verdelen onder de kinderen in de groep.