Nieuw traktatiebeleid schooljaar 2019-2020

01-07-2019
Vanaf de start van het nieuwe schooljaar gaan we op een andere manier de verjaardag van de kinderen vieren. We kiezen ervoor om te stoppen met trakteren in de groepen. Het is een weloverwogen keuze die we als team gezamenlijk gemaakt hebben. We hebben ons daarbij laten adviseren door professionals uit de sport en de gezondheidszorg en door de MR van onze school.

Een belangrijke overweging om te stoppen is de toename die we zien aan cadeaus en lekkers bij de traktaties. Dit leidt tot een gevoel van ongelijkheid wat niet past bij het openbare karakter van onze school. Daarnaast hebben we als school de maatschappelijke taak om aandacht te besteden aan een gezonde levensstijl. Bovendien zien we dat traktaties steeds vaker over blijven en vinden we deze verspilling ongewenst.

Het ritueel van de verjaardag vieren, zorgt voor het feest. De jarige staat centraal en mag een deel van het ritueel en van de dag bepalen om zo het feest te vergroten:
  • In de school en in de eigen groep is zichtbaar dat het kind jarig is.
  • De jarige mag een eigen feeststoel uitkiezen.
  • In de onderbouw krijgt de jarige een kroon of een feestmuts op.
  • De jarige wordt door zijn of haar klasgenoten toegezongen, in elke groep is er een vast ritueel van liedjes en handelingen.
  • De jarige mag een keuze maken uit uiteenlopende activiteiten. Denk aan een polonaise door de klas, een zelfgekozen spel tijdens de gymles, of een dag van plek ruilen in de groep.
  • De jarige ontvangt een kaart met gelukwensen van het team van ’t Busseltje, ondertekend door al zijn klasgenoten. In de groepen 1-4 mogen de kinderen met hun verjaardagskaart een sticker halen bij de conciërge en de directeur.
  • In de groepen 1-2 mogen de ouders deelnemen aan het vieren van de verjaardag.
Uitzonderingen op het voedings- en traktatiebeleid vormen speciale gelegenheden, zoals een feestdag of een schoolkamp. Bij deze gelegenheden draagt de school in samenwerking met de verschillende werkgroepen zorg voor een evenwichtig aanbod van lekker en gezond.

Het nieuwe traktatiebeleid heeft ook gevolgen voor het team. De teamleden vieren voortaan hun verjaardag onderling zonder traktatie.

In de bijlage vindt u het aangepaste beleid op voeding en traktatie. We hopen op uw begrip en rekenen op uw medewerking!